„Tehnologie” este cel mai inutil cuvânt în limba engleză

crosulcramelor
0
Categories : Business News

Descriptorul „tehnologie” și-a epuizat utilitatea? Facebook, DoorDash și Qualcomm sunt toate, în limbajul de zi cu zi, companii de tehnologie. Dar sunt afaceri foarte diferite. Primul își câștigă banii vândând spațiu publicitar, al doilea este o afacere de livrare de alimente, iar al treilea produce semiconductori. Facebook și DoorDash au o grămadă de software proprietar, dar Qualcomm este singura companie al cărei produs real este tehnologia.

A devenit extrem de captivant faptul că companiile sunt prea dispuse să coopteze dacă oferă un pic de luciu. Acum există mulți descendenți: adtech, biotech, cleantech, fintech, foodtech, proptech și multe altele. Pe măsură ce fiecare subsumează industria pe care o servește, poate putem începe să renunțăm la sufixul „-tech”.

Sensul nu a fost întotdeauna atât de expansiv. Până în anii 1930, în conformitate cu etimologia greacă veche, s-a aplicat în primul rând studiului artelor tehnice, potrivit istoricului Eric Schatzberg. Prin urmare, Institutul de Tehnologie din Massachusetts a fost fondat în 1861 pentru a studia și preda știința aplicată și ingineria, mai degrabă decât pentru a studia și preda „tehnologia”.

Tehnica franceză

Dar englezei îi lipsea un echivalent cu tehnica franceză și tehnica germană. Cuvântul englezesc „tehnică” nu ajunsese la curent cu inovațiile Revoluției Industriale și se aplica încă numai modului în care un artist sau un meșteșug a îndeplinit o abilitate. Așadar, unde am putea vorbi despre pictura în ulei ca tehnică artistică în limba engleză, Lufthansa Technik este divizia de inginerie care întreține și repară flota de avioane a companiei aeriene germane omonime.

În absența unui termen adecvat, teoreticienii sociali de la începutul secolului al XX-lea au început să acorde cuvântului „tehnologie” o definiție mai largă care l-a făcut sinonim cu practicile și principiile industriilor pe care le-a studiat. Apoi, în anii 1920, istoricul Charles Beard a început să asocieze în mod vizibil tehnologia cu progresul, ingredientul final al înțelegerii noastre moderne a termenului.

Tehnologie

Tehnologia s-a accelerat în fiecare colț al economiei în ultimii 30 de ani. Un cuvânt care cuprindea deja producția, industria, invenția, știința aplicată și mașina a fost lovită de orice companie care dorea să se asocieze cu o creștere rapidă. S&P 500 are acum 74 de companii de tehnologie informațională care reprezintă în mod colectiv 25% din ponderarea indicelui, în comparație cu cele 35 care reprezentau doar 6,6% din ponderarea din 1990. Subsectoarele, care acoperă semiconductori, servicii IT și software, sunt mod util de a înțelege companiile implicate.

Avem nevoie de un mod mai nuanțat de a vorbi despre inovație de ultimă oră. Descrierea unei firme ca fiind o companie de tehnologie nu vă spune nimic despre afacerea sa. Pentru că atunci când totul este tehnologie, devine o clasificare lipsită de sens.