Tehnologia ne transformă viețile, dar ne schimbă și locurile de muncă.

Când auziți cuvântul „tehnologie”, ce vă vine în minte? Îmi vin în minte avioanele cu reacție, echipamentele științifice și acvacultura submarină. Dar telefoanele mobile și algoritmii de învățare automată?
Peter Thiel, un capitalist de risc, crede că acesta din urmă. Știm cu toții că, atunci când un crainic solemn al CNBC spune „stocurile de tehnologie sunt în scădere astăzi”, el se referă la Facebook și Apple, nu la Boeing și Pfizer. Acest lucru, potrivit lui Thiel, indică o problemă mai profundă în economia americană: o reducere a credinței noastre în ceea ce este posibil, precum și pesimism cu privire la ceea ce este probabil să se îmbunătățească. Înțelegerea noastră asupra tehnologiei s-a micșorat și el crede că acest lucru nu este întâmplător. Într-o epocă de dezamăgire tehnologică, este o metodă de coping.
„Tehnologia este definită ca „ceva care se schimbă rapid”, explică el. „Filtrăm orice nu este desemnat ca „tehnologie” și nici măcar nu ne uităm la el”.
Ceea ce Larry Summers nu înțelege
Prelecția lui Larry Summers la Hamilton Project în februarie 2015 a fost sursa principală de inspirație pentru această piesă. Summers este recunoscut pentru anumite explicații ale evenimentelor economice, nu pentru nedumerirea sa. Dar el era perplex în ziua aceea.
„Pe de o parte”, a spus el, „avem dovezi anecdotice masive și date vizuale care indică faptul că tehnologia are consecințe semnificative și omniprezente”.
Acesta este cunoscut drept argumentul „, dar toată lumea îl știe”. Toată lumea recunoaște că progresele tehnologice transformă globul mai repede decât oricând. Dovada se află în buzunarele noastre, care conțin acum un dispozitiv minuscul care cuprinde ceva aproape de totalul cunoștințelor umanității, în copiii noștri, care își petrec zilele uitându-se la ecrane, și în bursa noastră, unde Apple și Google concurează pentru cea mai mare evaluare. a oricărei companii de pe Pământ. Cum poate cineva să se uite la toate acestea și să nu creadă că trăim într-o eră avansată din punct de vedere tehnologic?
„Summers a continuat spunând: „Pe de altă parte, cifrele de productivitate din ultimii 12 ani sunt îngrozitoare.” Orice punct de vedere satisfăcător trebuie să reconcilieze aceste două constatări și încă nu am auzit una care să facă acest lucru în mod adecvat.”
O altă problemă cu ipoteza de măsurare greșită este că nu corespunde faptelor.
Testele mai precise ale ipotezei de măsurare greșită eșuează și ele. Chad Syverson, economist la Booth School of Business de la Universitatea din Chicago, a publicat în ianuarie o lucrare care este o respingere devastatoare a tezei în limbajul subestimat al cercetării economice.
Syverson a argumentat că, dacă creșterile de productivitate în economiile bazate pe informații ar fi denaturate sistematic, productivitatea națiunilor ale căror economii au fost conduse de alte sectoare ar părea superioară. În schimb, el a descoperit că scăderea productivității, care afectează fiecare economie modernă, „nu are legătură cu scara proporțională a tehnologiilor informației și comunicațiilor din economie”.