Știri despre tehnologie

Tehnologia creierului are potențialul de a face atât binele, cât și răul. Drept urmare, mulți oameni de știință susțin că publicul ar trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care este creat și modul în care este utilizat.
Noua tehnologie vă poate intra în cap. Sunteți gata?
Pentru a înțelege ce părere are publicul despre această tehnologie, Science News și-a întrebat cititorii. Li s-au oferit informații despre trei probleme etice principale în acest domeniu – corectitudine, intimitate și simțul lor de sine. Sa dovedit că intimitatea îi preocupă cel mai mult.
Mulți respondenți au fost speriați de ideea de a permite altora accesul la funcționarea interioară a creierului lor. Acest lucru era adevărat, indiferent dacă cei din afară erau companii, guverne sau lucrători din domeniul sănătății. Unul a explicat: „Creierul meu este singurul loc în care știu că este cu adevărat al meu”.
„Creierul meu este singurul loc în care știu că este cu adevărat al meu.”
Tehnologia poate fi capabilă să vă schimbe chiar creierul. De exemplu, ar putea să vă împingă creierul să gândească sau să se comporte în anumite moduri. Cititorii au găsit acest lucru deosebit de îngrijorător. „Imaginați-vă că mergeți în McDonald’s și deodată aveți un impuls irezistibil pentru un cheeseburger (sau 10)”, a scris un cititor.
Pofta ta se datorează foamei reale? Sau se datorează unui mic ghiond neuronal exact în timp ce te-ai dus cu mașina lângă arcurile aurii? „Este foarte periculos”, spune Rafael Yuste. Este un neurobiolog care lucrează la Universitatea Columbia din New York. „În momentul în care începi să stimulezi creierul, vei schimba mintea oamenilor. Și nu vor ști niciodată despre asta, pentru că o vor interpreta ca „eu sunt”. ”
Câțiva alți cititori au ridicat ideea de coșmar că am putea deveni zombi – controlați de alții.
Tehnici care fac minte cu mintea noastră
Vorbind despre aceste tipuri de intruziuni cerebrale, mulți oameni se gândesc la scenarii SF. Poate că amintirile ar putea fi șterse. Aceasta a fost tema filmului din 2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Sau cineva ar putea să implante idei în mintea altuia. Aceasta este ideea din spatele filmului Inception din 2010. Unii oameni ar putea fi chiar înșelați să creadă că o lume virtuală este adevăratul lucru. Așa s-a întâmplat în thrillerul The Matrix, din 1999
Tehnologia de astăzi nu poate oferi încă niciuna dintre aceste fantezii. Totuși, „aici și acum este la fel de interesant”, spune Timothy Brown. Și, adaugă el, este potențial îngrijorător. Brown lucrează la Universitatea din Washington din Seattle. Ca neuroetician, studiază problemele ridicate de capacitatea crescândă a științei de a înțelege creierul, de a asculta funcționarea acestuia și de a influența modul în care funcționează. Și, susține Brown, „nu avem nevoie de Matrix pentru a obține distopia noastră”. (Prin distopie, el înseamnă o viață imaginată în care controlul guvernului sau un eveniment apocaliptic duce la mari suferințe sau nedreptăți umane.)
Astăzi, codurile de etică și legile guvernează cercetarea și tratamentele medicale. De asemenea, ele protejează aspecte ale confidențialității noastre. Dar, deocamdată, nu există planuri clare pentru a face față invaziilor de confidențialitate pe care vi le-ar putea aduce viitoarele progrese neurotehnologice. „Zburăm cu toții lângă scaunul pantalonilor aici”, spune Yuste.
Cercetătorii universitari și oamenii de știință din companii precum IBM și Facebook au discutat aceste întrebări între ei. Grupuri mari de cercetare a creierului, inclusiv Inițiativa SUA BRAIN, finanțează, de asemenea, proiecte care investighează probleme de confidențialitate. Unele guverne, inclusiv cele din Chile, încep să abordeze preocupările ridicate de neurotehnologie.