Revoluția digitală


crosulcramelor

Deoarece raza de acoperire a cipului de siliciu pătrunde practic în tot ceea ce facem – de la cumpărarea de alimente online până la găsirea unui partener pe un site de întâlniri – platformele digitale reformează interacțiunile clienților, lucrătorilor și angajatorului. Ar trebui să ne gândim mult la crearea unor reguli care să ne permită să utilizăm pe deplin avantajele revoluției digitale, limitând în același timp deplasarea locurilor de muncă, pe măsură ce puterea computerelor avansează substanțial și mai mulți oameni din întreaga lume se angajează în economia digitală.

Această revoluție digitală este rezultatul a ceea ce economiștii care studiază progresul științific și schimbarea tehnologică au numit o tehnologie de uz general – una care se poate modifica continuu, ramificându-se și crescând productivitatea în toate sectoarele și industriile. Aceste tipuri de tranziții sunt mai puțin frecvente. Motorul cu abur, generatorul de energie electrică și presa de tipar sunt singurele trei tehnologii anterioare care au primit această onoare: motorul cu abur, generatorul de electricitate și presa de tipar. Aceste modificări vor avea un impact uriaș pe termen lung. Prin putere mecanică, motorul cu abur, care inițial era menit să pompeze apa din mine, a dat naștere căilor ferate și industriei. Fermierii și comercianții care își livrau mărfurile din interiorul unei țări către coastă, facilitând comerțul, au cules roadele.

Adoptă în timp ce te adaptezi simultan

Revoluțiile tehnologice de uz general sunt perturbatoare prin însăși natura lor. Chiar dacă mașinile au introdus noi abilități și ocupații, ludiții de la începutul secolului al XIX-lea s-au opus și au încercat să distrugă mașinile care le-au făcut ca abilitățile de țesut să fie învechite. Deoarece noua tehnologie este atât de adaptabilă și omniprezentă, provoacă astfel de tulburări. Ca rezultat, există mai multe avantaje în adaptarea la tehnologie, mai degrabă decât simpla îmbrățișare a acesteia. Generarea de energie electrică a făcut posibilă furnizarea de energie exact când și unde a fost necesar, sporind foarte mult eficiența producției și deschizând calea către linia modernă de producție. Într-un spirit similar, Uber este o firmă de taxiuri care utilizează tehnologii digitale pentru a îmbunătăți serviciile.

un ritm mai rapid

Angajarea oamenilor va fi transformată ca urmare a digitalizării. Potrivit cercetării emise anul trecut de McKinsey Global Institute, ocupațiile a până la o treime din populația SUA, sau aproximativ 50 de milioane de oameni, ar putea fi modificate până în 2020. Potrivit raportului, roboții, inteligența artificială și mașinile existenți tehnologiile de învățare ar putea automatiza aproape jumătate din sarcinile plătite. Calculatoarele, de exemplu, învață nu doar să conducă taxiuri, ci și să caute indicații de cancer, o meserie de care se ocupă acum radiologii foarte bine plătiți. Deși opiniile diferă, este evident că vor avea loc pierderi mari de locuri de muncă și schimbări în toate industriile și nivelurile salariale, chiar și în domeniile considerate în mod tradițional a fi imune la automatizare.