Economie politică

Economia politică este o parte interdisciplinară a științelor sociale care studiază modul în care oamenii, guvernele și politicile publice interacționează.
Economiștii politici cercetează modul în care ideile economice precum capitalismul, socialismul și comunismul funcționează în practică. La nivelul său cel mai de bază, orice teorie economică este un mecanism de gestionare a alocării unei cantități finite de resurse într-un mod care să beneficieze cel mai mare număr de oameni.
Economia politică a fost anterior numele convențional pentru ceea ce numim acum economie într-un sens mai larg. Cuvântul a fost inventat de Adam Smith, John Stuart Mill și Jean-Jacques Rousseau pentru a-și defini credințele. Economia pe termen scurt a fost înlocuită cu instrumente statistice mai riguroase pentru studierea aspectelor economice la începutul secolului XX.
Economia politică: o privire de ansamblu
Economia politică este o parte a sociologiei care investighează interacțiunea dintre oamenii unei țări și guvernul acesteia atunci când politica publică este implementată. Ca rezultat al interacțiunii dintre politică și economie, este fundamentul domeniului științelor sociale. 1
După cum sa menționat anterior, există mai multe forme distincte de economii politice:
Socialism: Această economie politică susține ideea că societatea, mai degrabă decât un grup specific de indivizi, menține și reglementează crearea și distribuția bunurilor și a bogăției. Logica din spatele acestui lucru este că orice organizație produce rezultă din indivizi care participă, indiferent de rang, bani sau poziție. Socialismul încearcă să reducă decalajul dintre cei bogați și cei puternici, în care unul sau mai mulți oameni nu controlează cea mai mare parte a puterii și a bogățiilor.
Profitul ca motivator pentru creștere este susținut de capitalism. Mai simplu spus, capitalismul se bazează pe premisa că oamenii privați și alți jucători sunt motivați doar de interesele lor și controlează producția și distribuția, stabilesc prețuri și creează cererea și oferta.
Indivizii amestecă frecvent comunismul cu socialismul, dar există o distincție semnificativă între cele două filosofii. Karl Marx a inventat comunismul pentru că credea că capitalismul este restrâns și a generat un decalaj mare între bogați și săraci. El credea în împărțirea resurselor, inclusiv în proprietate, și că guvernul ar trebui să fie responsabil de producție și distribuție.
Economia politică: originile și evoluția ei
Economia politică așa cum o cunoaștem acum își are originile în secolul al XVIII-lea. În acest timp, oamenii de știință s-au uitat la modul în care banii au fost împrăștiați și guvernați, iar Adam Smith și John Stuart Mill au fost primii care au investigat acest fenomen în cărțile lor.
Cu toate acestea, expresia este cel mai frecvent asociată cu Antoine de Montchrestien, un scriitor și economist francez. În 1615, a publicat „Traité de l’économie politico”, o lucrare în care a analizat necesitatea ca productivitatea și bogăția să fie răspândite la o scară mult mai mare decât a sugerat Aristotel – nu doar acasă. Cartea a analizat, de asemenea, relația dintre economie și politică.