Ce rol joacă tehnologia în creșterea economică?

Tehnologia este o forță care trebuie luată în considerare. Dezvoltarea tehnologică este o luptă dureroasă, continuă pentru societate, fie că încurajează comportamentul antisocial, creează diviziune culturală sau provoacă perturbări larg răspândite de muncă. Avantajele sunt în mare parte la câțiva oligarhi. Într-un sens mai existențial, tehnologiile digitale ne privează de umanitatea noastră, deoarece automatizarea și învățarea automată se transformă într-un maestru înfricoșător pe care trebuie să-l servim.
Cel puțin, aceasta este imaginea îngrozitoare pe care ți-o oferă anumiți critici. Având în vedere această perspectivă sumbră, este un miracol că oricine tolerează tehnologia contemporană. De ce ar trebui să luăm astfel de transformări societale dramatice dacă nu rezultă nimic bun din asta?
Multe solicitări de limitări sau interdicții directe ale utilizărilor tehnice specifice sunt motivate de o aversiune față de dezvoltarea tehnologică. În afară de câteva țări ciudate, niciun guvern nu interzice definitiv progresul tehnic.
Ce am învățat despre creștere
La mijlocul secolului al XX-lea, economiștii au devenit mai interesați de cuantificarea și prezicerea originilor creșterii economice. Robert Solow a propus „modelul de creștere Solow” în 1956, care își propune să explice dezvoltarea economică utilizând forța de muncă și stocurile de capital ale unei țări, precum și o variabilă de schimbare tehnică generică care se așteaptă să crească automat. Modelul anticipa că națiunile cu un stoc de capital mai mic, cum ar fi țările în curs de dezvoltare sau postbelice, s-ar extinde mai rapid pe termen scurt decât cele cu un stoc de capital mai mare. Prosperitatea pe termen lung a fost însă dependentă de progresele tehnice.
Produsul Intern Brut (PIB) nu este totul.
Este necesar un cuvânt de precauție. În timp ce ponderea datelor economice implică faptul că inovația și dezvoltarea economică sunt indisolubil legate, există limitări în ceea ce privește modul în care cuantificăm progresul economic.
Modificările produsului intern brut (PIB) sau producția națională sunt cei mai folosiți indicatori ai creșterii economice. În timp ce PIB-ul măsoară valoarea produselor și serviciilor finale vândute în Statele Unite într-o anumită perioadă, exclude factori semnificativi, dar greu de măsurat, de calitate a vieții, cum ar fi timpul liber, producția locuinței și consecințele asupra mediului.